Onderhoudscontract voor groenvoorziening Rechtbank Roermond

Uitdagend onderhoudscontract voor groenvoorziening Rechtbank Roermond 

Na een pauze van tien jaar onderhoudt Jonkers sinds 2019 weer de groenvoorziening van de Rechtbank in Roermond. Bij de start van dit nieuwe onderhoudscontract werd een eerste inspectie gedaan en hierbij werd Japanse Duizendknoop ontdekt. Jonkers maakte een bestrijdingsplan. Daarnaast wordt het onderhoud uitgevoerd waardoor de groenvoorziening er altijd goed verzorgd uitziet.

Foto: Rechtbank Limburg

 

Het onderhoudscontract met de Rechtbank in Roermond is bijzonder. Tien jaar geleden had de Rechtbank in Roermond ook een onderhoudscontract met Jonkers, maar is toen overgestapt naar een andere partij vanwege de kosten. Twee jaar geleden besloten ze toch bij ons terug te komen, omdat ze behoefte hadden aan kwaliteit. Dit vonden wij uiteraard fijn om te horen.

Japanse Duizendknoop

Groenonderhoud is maatwerk. Daarom wordt er tijdens het starten van een nieuw onderhoudscontract een passend onderhoudscontract opgesteld. Bij de Rechtbank in Roermond werd tijdens deze eerste inspectie de invasieve exoot Japanse Duizendknoop ontdekt. Omdat deze plant hardnekkig is, schade kan toebrengen aan wegen, gebouwen en leidingwerk én bovendien lastig te verwijderen is, heeft Jonkers in overleg met de opdrachtgever ook hier een bestrijdingsplan voor gemaakt. Als hoveniersbedrijf wil Jonkers namelijk voorkomen dat de Japanse Duizendknoop zich verder verspreid. Bovendien is het wettelijk verplicht voor de eigenaar van de grond.

 

Het verspreiden gaat heel snel. Wanneer er ergens een stukje stengel van de wortel in de grond komt, ontstaat hier al snel nieuwe Japanse Duizendknoop. Een bijkomend probleem van deze plant is dat hij zich heel snel vermeerdert. Gelukkig ging het bij de Rechtbank maar om 30 vierkante meter en was er geen onherstelbare schade opgelopen.

 

Afgelopen zomer hebben we de Japanse Duizendknoop uitgegraven en alle wortels uit de grond gezeefd. De ‘schone’ grond is vervolgens weer teruggelegd. Op deze manier haal je in één keer 90% van de Japanse Duizendknoop weg. De overige 10% loopt opnieuw uit. Het is dan de bedoeling dat je nieuwe planten blijft uitputten. Dit doet Jonkers door ze er iedere keer met de hand uit te steken. De verwachting is dat de groenvoorziening over twee tot drie jaar helemaal schoon is en er geen nieuwe Japanse Duizendknoop zal groeien.

Japanse Duizendknoop bij de parkeergarage van Rechtbank Roermond

Japanse Duizendknoop bij de parkeergarage van Rechtbank Roermond

Onderhoudsbeurten

Het onderhoudscontract met de Rechtbank van Roermond bestaat uit een voorjaarsbeurt in maart, een najaarsbeurt in december en maandelijkse onderhoudsbeurten van april tot en met oktober. Ook onderhouden we de parkeergarage. Tijdens de voorjaarsbeurt zorgt Jonkers ervoor dat alle beplanting rondom de Rechtbank vitaal en fris aan het seizoen begint. We snoeien en bemesten de planten, we ruimen bladeren op en we halen het onkruid weg. De reguliere onderhoudsbeurten bestaan uit onkruidbestrijding op bestrating en in de grond, overhangende takken snoeien, bomen controleren op veiligheid, hagen snoeien en papier en zwerfvuil opruimen. Aan het einde van het seizoen worden tijdens de najaarsbeurt alle bladeren opgeruimd en wordt de beplanting voorbereid op de winter. Het kan zijn dat er dan soms ook nog wat onkruid wordt gewied, omdat de winters steeds zachter worden en het onkruid dus ook wat langer doorgroeit.

Bekijk ons filmpje over onderhoud bij bedrijven: 

Wil jij meer informatie over het bestrijden van de Japanse Duizenknoop?  

Neem dan contact op met:

Bart Jonkers

Bekijk ook eens onderstaande pagina's: 

Eikenprocessierups duurzaam beheersen met bloemrijke bermen

EPR bestrijden met bloemrijke bermen

Onderhoudscontract

Onderhoudscontract bij Jonkers

japanse duizendknoop bestrijden

Japanse Duizendknoop bestrijden