Fruitbomen snoeien is vakmanschap

Fruitbomen snoeien is vakmanschap 

Ranox natuuraannemer snoeit sinds 2014 alle hoogstamfruitbomen van Natuurmonumenten in Zuid-Limburg. Deze bomen staan verdeeld over tientallen kleine percelen die rondom de kernen van (oude) dorpen liggen. Wij vroegen aan Dennis Van Hooren, Projectleider Ranox natuuraannemer, wat er zo bijzonder is aan dit werk.

“Hoogstamfruitboomgaarden zijn niet alleen mooi om te zien, ze vormen ook een natuurlijk leefgebied voor bijzondere dieren. Het steenuiltje bijvoorbeeld, schuilt graag in de holtes van (oude of dode) hoogstamfruitbomen”, vertelt Dennis. “Maar ook kevers, mieren, wespen en bijen worden aangetrokken door fruitbomen. Elk seizoen trekt z’n eigen insecten aan. Dat is één van de mooie aspecten van een fruitboomgaard: het verschil per seizoen. In het voorjaar zie je prachtige bloesems, in de zomer kleurt alles groen, in het najaar wordt je getrakteerd op prachtige kleuren en fruit, en in de winter zorgen de kale fruitbomen voor een heel rustgevende sfeer.”

fruitbomen snoeien

fruitbomen snoeien

fruitbomen snoeien

Appelboom met Maretakken

Fruitbomen snoeien

“Fruitbomen dien je eens in de 2 of 3 jaar te snoeien. Zo houd je de boom in een goede conditie. Als je niet voldoende snoeit, breken de takken af door het gewicht. Dan bestaat er meer kans op ziektes en worden de bomen niet zo oud. Wist je dat een goed onderhouden perenboom wel honderd jaar oud kan worden en wel 15 meter hoog?!”, zegt Dennis.

 

“Voor insecten, vogels en zoogdieren dienen echter niet alleen de jonge en/of vitale bomen als hun thuis, ook dode bomen en oude bomen met holtes dragen veel bij aan de natuur”, weet Dennis. “Ze bieden een thuis voor insecten, vogels en zoogdieren. Hoogstamfruitbomen zijn niet alleen geliefd bij steenuiltjes, ook holenbroeders, vleermuizen en wezels leven graag in de buurt van deze bomen. In hoogstamfruitboomgaarden die nog geen holtes hebben, plaatsen we geregeld kasten voor de steenuil. Zo kan dit bijzonder diertje hier toch een prettig onderkomen vinden.”

Snoeiseizoen fruitbomen

"Dit seizoen snoeien we voor Natuurmonumenten zo’n 920 bomen, verdeeld over 41 boomgaarden", zegt Dennis. "De beste snoeitijd voor fruitbomen is van ongeveer 15 maart tot 15 september, wanneer de bomen vol in blad staan. De bomen kunnen de snoeiwonden dan het beste dichten door de sapstroom die dan optimaal aanwezig is. In verband met het vogelbroedseizoen is het tot zeker 15 juli echter oppassen met het verstoren van vogelnesten. Daarom wordt vaak gesnoeid tussen 15 juli en 15 oktober.”

fruitbomen snoeien

fruitbomen snoeien

fruitbomen snoeien

fruitbomen snoeien

Snoeien is vakmanschap

“Bij het snoeien van fruitbomen is het belangrijk om de natuurlijke vorm van de fruitboom in stand te houden”, weet Dennis. “Gesteltakken zijn de zwaardere hoofdtakken die de boom vorm geven. Op de gesteltakken vormt zich het vruchthout waar de vruchten aan groeien.

 

Bij jonge bomen is het belangrijk om een goede keuze te maken bij het snoeien van de gesteltakken. Bij oudere bomen moet met name het oude vruchthout worden uitgedund zodat het jonge vruchthout de ruimte krijgt. In het volgende seizoen komen op dit jonge vruchthout de vruchten.

 

Let op: fruitbomen kun je ook te veel snoeien waardoor waterlot ontstaat. Waterlot is te herkennen aan een lange stakerige groei van de tak. Het zijn takken die recht omhoog staan en die geen vruchten zullen dragen. Het beste is om deze takken meteen weg te snoeien”

In deze film vertelt Dennis meer over de snoei van fruitbomen: 

Wil je meer informatie over het snoeien van fruitbomen? 

Neem dan contact op met:

Koen

Bekijk ook eens deze pagina's: 

Ranox vier projecten

4 projecten van Ranox uitgelicht

RANOX

Partner Ranox natuuraannemer

Jonkers en Ranox

Samenwerking Jonkers & Ranox