Eikenprocessierups natuurlijk beheersen met Heem

Eikenprocessierups duurzaam beheersen met bloemrijke bermen en natuurlijke vijanden 

De eikenprocessierups is terug. Door de warmte van eind maart en de koude weken daarna wordt de grootste overlast in juli verwacht. Uit een onderzoek van het Kenniscentrum Eikenprocessierups blijkt dat 15 procent van de rupsen het vierde larvenstadium heeft bereikt. Hierin worden de brandharen ontwikkelt die veel overlast veroorzaken voor mens en dier. De haartjes op de huid zorgen voor rode vlekken en jeuk, maar kunnen ook andere gezondsheidsklachten veroorzaken.

De eerste nesten van de eikenprocessierups zullen vanaf deze week te zien zijn, verwacht het Kenniscentrum. De afgelopen jaren is er veel geprobeerd om deze rups te bestrijden. Wij geven de voorkeur aan een duurzame oplossing, namelijk deze rups beheersen met veel inheemse insectensoorten en koolmeesjes. Zij zijn een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups.

Natuurlijke vijanden aantrekken

Er zijn verschillende soorten insecten die de jonge rupsen van de eikenprocessierups eten; wantsen, gaasvlieglarven en tweestippelige lieveheersbeestjes. Maar ook koolmezen eten deze rupsen. Een goede en natuurlijke oplossing om de rups te voorkomen, is door deze dieren aan te trekken. Heem Nederland heeft in samenwerking met verschillende partners kruidensoorten geselecteerd die het aantrekken van natuurlijke vijanden rondom eikenbomen stimuleert. Het probleem is hiermee niet direct verholpen, maar de overlast zal wel elk jaar minder worden. Bovendien ontstaan met deze maatregel mooie, bloemrijke bermen die de biodiversiteit vergroten!

Heem en bollen trekken natuurlijke vijand EPR aan

En door de inheemse kruidenmengsels met diervriendelijke bloembollen te combineren, kun je ervoor zorgen dat bermen rondom eikenbomen al vroeg in het voojaar gaan bloeien. Denk hierbij aan schermbloemigen en vlinderbloemigen planten. Deze kruiden en bloemen trekken de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aan en helpen zo de overlast die deze rups veroorzaakt te verminderen.

 

Jonkers helpt graag met het voorkomen van de eikenprocessierups door de speciaal samengestelde Heem kruidenmengsel en bloembollen onder jouw eikenbomen aan te brengen. Ook het ophangen van vogelkasten voor koolmezen helpt deze rups te bestrijden.

Wil jij ook de eikenprocessierups voorkomen met natuurlijke vijanden? 

Neem dan contact op met:

Bas Janssen

Bekijk ook eens onderstaande pagina's: 

Faunascherm beschermt dieren

Faunascherm beschermt dieren

RANOX

Samenwerking met RANOX

Vogelkers verwijderen

Vogelkers verwijderen met paarden