Meer tijd om te genieten dankzij onderhoudsarme tuin

Meer tijd om te genieten dankzij onderhoudsarme tuin  

Mevrouw en meneer Wanders uit Venlo zijn echte tuinliefhebbers. Het onderhoud van hun tuin vergde echter te veel tijd en energie. Daar moest een oplossing voor komen. Verhuizen naar een appartement was voor dit echtpaar geen optie. Daarom vroegen zij aan Jonkers hoveniers om hun bestaande tuin te veranderen in een onderhoudsarme tuin, zodat zij zorgeloos van hun tuin kunnen genieten.

“We zijn actieve mensen, die er graag op uit gaan. We houden van fietsen en van wandelen”, vertellen mevrouw en meneer Wanders. Maar de tuin had ook geregeld aandacht nodig. “Twee keer in de week moest het gras gemaaid worden. Dit deden we niet elektrisch, en aangezien we al op leeftijd zijn, werd dit op een gegeven moment te zwaar. Mede daarom wilden we graag een tuin die minder onderhoud vroeg. We dachten er zelfs aan om het gazon te vervangen door grind. Maar bij nader inzien vonden we dit toch wat te rigoureus.”

Mooie vaste planten die weinig onderhoud vragen

In samenspraak met de familie Wanders maakte Wendy Lenders van Jonkers hoveniers een plan. “Wendy voelde goed aan welke planten we graag in onze tuin wilden hebben”, vertelt meneer Wanders. “Ik houd niet zo van die moeilijke ‘jongens’ die maar een jaar mooi zijn en die teveel verzorging nodig hebben. We houden van mooie planten waar je niet te veel naar hoeft om te kijken. Wendy heeft hier goed invulling aan gegeven.” In de borders staan nu sterke onderhoudsarme vaste planten die vrij dicht groeien, zoals vrouwenmantel (Alchemilla mollis) en witte herfstanemoon (Anemone hybrida ‘Honorine Jobert’) en een Kaukasische vergeet-mij-nietje (Brunnera macrophylla) Als bodembedekker is gekozen voor de sterke klimop: Hedera.

 

“Ook qua indeling heeft Wendy ervoor gezorgd dat de tuin een mooi geheel is geworden, waarin het aangenaam vertoeven is”, vertelt meneer Wanders. “Er is bijvoorbeeld een terras gemaakt onder de grote taxus, daar zitten mijn vrouw en ik heel graag. Ook het terras bij ons tuinhuisje is groter gemaakt, in een ronde vorm die past bij de tuin.”

Enkele vaste planten zijn herplaatst

Nadat het ontwerpplan door de familie Wanders was goedgekeurd, ging het team van Jonkers hoveniers aan de slag. Alles ging eruit, het grondwerk werd opnieuw gedaan en vervolgens kwam deels de nieuwe beplanting erin. Het andere deel van de beplanting bestaat uit planten die al in de tuin stonden. Hier is samen met de heer Wanders een selectie uit gemaakt. Zo zijn onder andere enkele heesters herplaatst.

 

Inmiddels kan meneer Wanders de tuin makkelijker onderhouden. De gazons in de voor- en achtertuin zijn afgezet met stalen banden waar de grasmaaier overheen kan. Hierdoor worden de gazonranden meteen meegemaaid. “Voorheen was ik een hele middag bezig met gras maaien, dat heb ik nu in een uurtje gedaan. Ik doe het nu elektrisch, dat is ook veel makkelijker”, vertelt Meneer Wanders.

 

Familie Wanders kan voorlopig weer vooruit met hun vernieuwde tuin. “We zijn er heel content mee”, zegt meneer Wanders. “Mijn vader zei altijd: ‘het kost get maar dan haese auk get’. En zo is het!”

Tuin particulier Venlo - voor vernieuwing

Tuin particulier Venlo - voor vernieuwing

Tuin particulier Venlo - september 2015

Tuin particulier Venlo - september 2015

Tuin particulier Venlo - september 2015

Tuin particulier Venlo - september 2015

Tuin particulier Venlo - september 2015

Stalen band in grasrand - Tuin particulier Venlo - september 2015