Zelf vetbollen maken voor de vogels in je tuin

Zelf vetbollen of een taart maken voor de vogels in je tuin 

Tijdens de koude wintermaanden hebben de vogels in uw tuin moeite om genoeg voedsel te vinden. Dus waarom helpt u ze niet een handje? In dit artikel geven we tips hoe u zelf vetbollen en een vogeltaart maakt!

Vetbollen maken in drie stappen

Stap 1: Koop in de supermarkt een blok frituurvet (geen vloeibaar vet) en ga naar de dierenwinkel voor een goed zadenmengsel. Vogels houden bijvoorbeeld van pinda’s, zonnebloempitten, mais en kleine zaden.

 

Stap 2: Zorg dat u net zoveel vet als zadenmengsel klaar hebt liggen. Doe het frituurvet in de pan en laat dit smelten. Wanneer het vet goed gesmolten is voegt u het zadenmengsel toe en roert u dit goed door elkaar. Let op: het vet hoeft niet te heet te worden en al helemaal niet te koken.

 

Stap 3: Giet het warme vet met zadenmengsel in een vorm. Een oud drinkglas, blikje, bloempot of zelfs een leeg melkpak kunt u hier heel goed voor gebruiken. Gebruik geen plastic voorwerp, want dit zal gaan smelten. Hang een stevige kantoenen draad in het vet voordat u hem laat stollen. Hierdoor kunt u de vetbol goed ophangen.

 

Extra tip: Knoop aan het einde van het touw een spijker of een stokje zodat de draad minder makkelijk uit de bol schiet als u hem ophangt.

 

Wanneer het vet is uitgehard kunt u de bol in uw tuin hangen en genieten van de vogels die erop af komen.

 

Beeld: Vivara.nl

Vogeltaart maken in drie stappen

Stap 1: Koop in de supermarkt een kilo plantaardig frituurvet, zonnebloempitten, pindanoten, vogelzaad, dennenappels, rozijnen, olie en raffia. Als u niet alles in de supermarkt kunt vinden, gaat u naar een dierenwinkel.

 

Stap 2: Deze taart bouwt u laag voor laag op. Begin met een laag pindanoten op de bodem van uw bakvorm. Giet hier een deel gesmolten vet overheen. Laat deze eerste laag opstijgen in de koelkast. Dan is het tijd voor de tweede laag. Hiervoor gebruikt u bijvoorbeeld de zonnebloempitten. Giet hier weer een gedeelte van het gesmolten vet overheen en laat het in zijn geheel weer opstijven. U kunt de taart natuurlijk zo groot en divers maken als u wilt.

 

Stap 3: Als alle lagen klaar zijn, bindt u ze samen met raffia en plaatst u de taart ergens in de tuin. Let erop dat u de vogeltaart hoog genoeg plaatst, zodat de katten er niet bij kunnen.

Lees ook eens: 

snoeien

Snoeien in januari

diervriendelijke tuin

Diervriendelijke tuin

Plant van de maand januari