Tips voor een klimaatbestendige tuin

10 Tips voor een 
klimaatbestendige tuin  

Het klimaat verandert in rap tempo. Dit jaar beleefden we de droogste lente ooit. Wetenschappers voorspellen dat dit steeds vaker voor zal komen. De Limburger vroeg aan Bas Janssen van Jonkers welke tips hij heeft voor een klimaatbestendige tuin. Wij zetten een beknopte versie voor je op een rij. Ben je lid van De Limburger en wil je het volledige artikel graag lezen? Bekijk dan hier het krantenartikel.

“Er zijn diverse maatregelen mogelijk die ervoor zorgen dat jouw tuin goed bestand is tegen hitte en langdurige droogte”, vertelt Bas Janssen. “Je tuin hitteproof maken én milieuvriendelijk met water omgaan zijn heel nauw met elkaar verbonden. Als je onderstaande tuintips (grotendeels) opvolgt, heb je volgend jaar een tuin die beter bestand is tegen lange, droge perioden én heb je zelf meer tijd om van het mooie weer te genieten!”

Tuintip 1: Pas jouw beplanting aan

Een kale bodem droogt sneller uit dan een bodem die bedekt is. Daarom; hoe dichter de begroeiing hoe beter. Kies waar mogelijk voor mediterrane beplanting, deze kunnen goed tegen droogte en hete omstandigheden. Voorbeelden zijn lavendel, ezelsoor en heiligenbloem.

Tuintip 2: Mulch de bodem met organisch materiaal

Breng een laag mulch aan in je borders. Dit zorgt ervoor dat het water in en op de grond minder snel verdampt en het houdt de grond op een natuurlijke wijze vochtig. Mulch is bovendien goed tegen onkruid en het verbetert de bodemstructuur.

Tuintip 3: Zorg voor een levende bodem

Wanneer je bodem veel organisch materiaal bevat, kan hij beter vocht vashouden. Verrijk je bodem daarom met compost en ander organisch materiaal om uitdroging te voorkomen en het bodemleven te stimuleren.

Tuintip 4: Plant een boom

Bomen zorgen voor schaduw en verkoeling, bovendien brengen ze diepte in jouw tuin. Kies een boom op basis van zijn formaat als hij volwassen is. Ook een groene schutting of een begroeide muur biedt verkoeling en voorkomt uitdroging. Plus je lokt er vogels en insecten mee je tuin in!

Tuintip 5: Koester je vijver

Naast extreme hitte en droogte krijgen we ook steeds vaker te maken met hevige hoosbuien. Veel waardevol regenwater loopt bij veel huishoudens via de regenpijp het riool in. Het is beter om het regenwater in je tuin vast te houden zodat het ten goede komt aan je beplanting. Voer het water via de regenpijp naar je vijver en laat het indien nodig middels een overloop in de omliggende borders lopen.

Tuintip 6: Vergroen je dak

Een begroeid dak kan regenwater vasthouden, helpt tegen hitte en ziet er bovendien mooi uit. Ook het dak van je tuinhuisje kun je voorzien van dakbegroeiing. Dit levert een mooi groen uitzicht op, plus het bevordert de biodiviversiteit!

Tuintip 7: Verwijder bestrating waar mogelijk

Hoe mee bestrating hoe minder regenwater er in jouw tuinbodem kan zakken. Daarom wordt in tuinen en parken steeds meer met halfverharding gewerkt. Zoals een waterdoorlatend kiezelpad of tegels met uitsparingen waar groen doorheen kan groeien.

Tuintip 8: Tegels eruit, plant erin

Een gevel- of schuttingtuintje is een mooie manier om groen rondom je huis aan te brengen zonder veel ruimte ervoor in te hoeven leveren. Het enige dat je hoeft te doen, is een rij tegels eruit halen, zorgen voor een flinke laag vruchtbare grond en planten maar!

Tuintip 9: Maai het gras niet te kort

Een dor, bruin gazon geeft veel tuinliefhebbers kopzorgen, maar dat hoeft niet. Het gras is niet dood, maar trekt zich terug. De wortel blijft in leven. Zodra er weer regen valt gaan de grassprieten weer groeien. Om je grasmat door de hete periode heen te helpen, kun je het iets minder kort maaien of een keer een maaibeurt overslaan.

Tuintip 10: Sproei met beleid

'S avonds sproeien is het beste, als de ergste hitte geweest is. Zo verdampt het water niet meteen en krijgt het de kans om in de bodem te trekken. En sproei liever een keer in de paar dagen drie uur lang, dan elke dag een half uurtje. Het water kan dan dieper in de bodem trekken waadoor planten dieper gaan wortelen.

Wil je meer informatie over een hittebestendige tuin? 

Neem dan contact op met:

Bas Janssen

vergroen je tuin

Vergroen je tuin

Waterklaar

Waterklaar

waterklare tuin

Maak je tuin waterklaar