De tuin van de familie Wolters uit Venlo: lieflijk, speels en vol kleur

De tuin van de familie Wolters uit Venlo: lieflijk, speels en tijdens het seizoen vol kleur 

De Familie Wolters uit Venlo kocht in 1977 hun woonhuis aan de Laaghuissingel in Venlo. Destijds lieten ze een tuinontwerp maken door Henny van Bommel en vroegen ze Jonkers hoveniers de tuin aan te leggen. Sinds de tuin is aangelegd, verzorgt Jonkers hoveniers jaarlijks een voor- en najaarsbeurt bij deze familie. Wij vroegen mevrouw Wolters naar haar ervaringen.

“Vanaf dag 1 is Hans Backhuijs onze vaste hovenier. De laatste jaren werkt hij meestal samen met Maurice Jonkers en soms ook met Wiek Cremers. We zijn erg tevreden over het tuinonderhoud. Als Hans geweest is, zie je geen enkel blaadje meer op de grond liggen. Maar dat geldt ook voor Maurice hoor”, vertelt mevrouw Wolters lachend. “Je kunt zien dat hij door Hans is opgeleid.”

Voortuin en achtertuin verbonden

Zo’n tien jaar geleden is er in de tuin van de Familie Wolters een wijziging aangebracht. “Aan de zijkant van ons huis werd de tuin afgesloten door een border vol coniferen en Seringen. Die hebben we door Jonkers hoveniers weg laten halen, zodat de tuin nu mooi doorloopt tot aan de straat. Sindsdien zie je wandelaars de pas inhouden zodat ze even onze tuin in kunnen kijken. Als mijn man dan in de tuin aan het werk is, krijgt hij vaak complimentjes over de tuin. Dat is toch wel erg leuk”, vertelt mevrouw Wolters.

Kleurrijke planten die wuiven in de wind

Vorig jaar is de beplanting in de voortuin voor een deel opnieuw geplant. “Ik hou van een lieflijke en speelse tuin vol zwierige platen die meewuiven in de wind, zoals Japans bloedgras en lampenpoetsersgras. Die stond eerst voor het huis onder het raam. Van binnen zag ik dan de halmen heen en weer wuiven in de wind. Dat was een prachtig gezicht. Dit jaar kunnen we genieten van Klaproos, monnikskap, ooievaarsbek, kaukasische vergeet-mij-niet, verbena’s, akeleien, roze annemoon, Salvia, Ridderspoor, Pennisetum, toorts en witte iberissen. De flying birds (Gaura Whirling Butterfly) zijn net vlinders die langs fladderen. Geweldig vind ik dat.”

 

In de bijna veertig jaar dat Jonkers hoveniers bij de familie Wolters het tuinonderhoud verzorgt en af en toe wat aanlegwerkzaamheden uitvoert is er ook wel eens iets mis gegaan. “Een keer was ik niet tevreden over het soort planten die waren geselecteerd voor in mijn plantenborder. Bart Jonkers is toen meteen komen kijken en luisterde goed naar wat ik precies wilde. Er zijn toen andere planten voor in de plaats gekomen.”

Voorjaarsbeurt en najaarsbeurt

Hans Backhuijs van Jonkers hoveniers verzorgt het onderhoud van de tuin sinds 1981. “In al die jaren heeft Jonkers hoveniers wel eens een andere hovenier in onze tuin aan het werk gezet, maar toen heb ik Bart gebeld: ik wil Hans terug. Hij is echt een ‘goldstuk’. We kennen elkaar inmiddels al zo lang, dat we alles kunnen zeggen. Als ik vind dat hij de Hortensia’s te kort knipt, dan zeg ik dat tegen hem”, vertelt mevrouw Wolters. “Het onderhoud in onze tuin bestaat uit een voorjaarsbeurt en een najaarsbeurt, met sporadisch wat extra aanlegwerk of herstelwerk. Ja, we zijn heel tevreden over Jonkers hoveniers. Anders was ik al lang weggeweest. Een mooie tuin die past bij onze persoonlijke wensen daar kunnen wij enorm van genieten.”

Bekijk hieronder de tuin van de familie Wolters uit Venlo 

Tuinonderhoud familie Wolters Venlo

Tuinonderhoud familie Wolters Venlo

Tuinonderhoud familie Wolters Venlo

Tuinonderhoud familie Wolters Venlo - Minitree Redlane

Tuinonderhoud familie Wolters Venlo - klaproos

Tuinonderhoud familie Wolters Venlo

Tuinonderhoud familie Wolters Venlo - Lavendel

Tuinonderhoud familie Wolters Venlo

Tuinonderhoud familie Wolters Venlo