Ontdek de voordelen van inheemse planten in jouw tuin

Ontdek de vele voordelen van inheemse planten in jouw tuin 

Nu steeds meer mensen beseffen dat het met onze natuurlijke omgeving niet zo goed gaat, zijn steeds meer mensen bereid hun tuinen natuurlijker in te richten. Naast voederplekken en nestegelegenheden voor vogels en het verbannen van chemische middelen uit onze tuin, is het aanplanten van natuurlijke en inheemse soorten een volgende stap. In dit artikel ontdek je het verschil tussen gecultiveerde en inheemse planten én we benoemen enkele inheemse planten die je goed in je tuin kunt zetten.

Wat is een cultuurplant?

Cultuurgewassen of cultuurplanten zijn plantensoorten die uit wilde planten zijn veredeld tot voedingsgewassen of sierplanten. Alle cultuurplanten hebben dus (voor-)ouders die uit een natuurlijke omgeving zijn gehaald om deze vervolgens te verbeteren voor commercieel gebruik. Ook veel van onze tuinplanten stammen af van inheemse planten die hier van nature voorkomen en die nu in het wild onder druk staan. Een voorbeeld is de gecultiveerde roos, ook deze plant heeft aan het begin van het veredelingsproces wilde voorouders gekend.

Waarom kiezen voor inheemse planten?

Met het aanplanten van wilde en inheemse bomen, heesters en vaste planten wordt onze leefomgeving steeds natuurvriendelijker. Ook geef je veel insecten, vogels en ander dieren een mooie aanleiding om jouw tuin te bezoeken. Inheemse planten zijn namelijk een goede voedingsbron voor veel dieren. Daarnaast zijn veel inheemse planten waardplanten voor verschillende dieren. Een waardplant, of gastheer, is een plant die voor vogels of insecten van belang is voor groei en vermeerdering. Een mooi voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een vlinder die zijn eitjes legt op een specifieke inheemse plantensoort en de rupsen die vervolgens eten van deze plant.

Ontdek de voordelen van inheemse beplanting

Ontdek de voordelen van inheemse beplanting

Ontdek de voordelen van inheemse beplanting

Ontdek de voordelen van inheemse beplanting

Inheemse planten die interessant zijn voor je tuin

Bomen:

Haagbeuk (Carpinus betulus): waardplant voor vele vogels en insecten waaronder de Appelvink en de Boomklever. Rupsen van meerdere soorten vlinders en motten eten van het blad. Afgevallen blad in de herfst verwerken in de border en onder heesters bevordert bij vertering het bodemleven.

Gewone vogelkers (Prunus padus): insecten bestuiven de vele bloemen in het voorjaar en de bessen zijn in de zomer/herfst van belang voor de vogels en andere dieren. Afgevallen bladeren van deze soort hebben een positieve invloed op het bodemleven.

 

Bekijk hier onze top 5 inheemse bomen.

 

Heesters:

Gewone lijsterbes (Sorbus aucuparia): een makkelijke plant die op veel plaatsen gedijt. De geelwitte bloemen worden in het voorjaar bestoven door insecten en de bessen zijn een feest voor vogels als de Lijster. Er komen veel insecten op af en die dienen voor veel vogels weer als voedselbron. Veel vogels broeden in deze heester vanwege de grote dichtheid van twijgen en bladeren (beschutting).

Framboos (Rubus idaeus): dit is een geliefde plant bij zowel de mens als vele dieren. Meerdere insecten bestuiven de planten in het voorjaar, de mens plukt deze vitamine C-rijke bessen voor eigen gebruik, maar ook veel vogels en insecten zijn dol op deze bessen. Dus laat ook wat hangen voor hun! Er zijn trouwens zomer- en herfstdragende frambozen, wat een extra lang frambozenseizoen betekent.

 

Vaste planten:

Sint Janskruid (Hypericum perforatum): voor een droge en zonnige plek is dit een uitstekende soort. Deze geneeskrachtige gele zomerbloeier blijft laag en trekt veel insecten aan, waaronder bijen, de Honingbij en diverse hommelsoorten.

Gewone margriet (Leucanthemum vulgare): als de plant bloeit zijn hier veel soorten insecten op te vinden zoals vlinders, bijen en kevers.

Muskuskaasjeskruid (Malva moschata): op een zonnige droge en voedselrijke plek is dit een aanwinst voor jouw tuin. Als de soort in de zomer bloeit, vallen met name de bijen en hommels op die, vol met stuifmeel, van bloem naar bloem vliegen en zo zorgen voor de bestuiving. Maar ook vlinders zijn frequente bezoekers.

Ontdek de voordelen van inheemse beplanting

Ontdek de voordelen van inheemse beplanting

Ontdek de voordelen van inheemse beplanting

Ontdek de voordelen van inheemse beplanting

Dit is slechts een hele kleine opsomming van inheemse plantensoorten die we kunnen toepassen in onze tuin. Lees ook het artikel: Lok meer vogels en vlinders naar jouw tuin met inheemse planten.

 

Wil je meer lezen over het belang van echte inheemse soorten? Lees dan ook eens dit artikel van het AD.

 

Laat je bijpraten door een van de specialisten van Jonkers hoveniers • daktuinen • natuur • water om te zien hoe je al met kleine aanpassingen in jouw tuin kunt bijdragen aan een meer natuurlijke omgeving.

Bekijk ook onderstaande pagina's: 

Bloemenweiden

Bewust bouwen aan biodiversiteit

Top 5 inheemse bomen

Top 5 inheemse bomen

Ecologisch bermbeheer stimuleert biodiversiteit

Ecologisch bermbeheer voor biodiversiteit