In actie voor insecten!

In actie voor insecten! 

Het gaat slecht met de vlinders, bijen, kevers, vliegen en alle insecten die zo belangrijk zijn voor de natuur. Twee derde is verdwenen. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Natuurmonumenten is uitgevoerd. Als we het tij nog willen keren, is meer ruimte voor de natuur nodig. Met name in onze landbouwgebieden. Verschillende instanties in Nederland luiden de alarmbellen en komen in actie. Zo ook Jonkers. Maar daar hebben wij jouw hulp bij nodig, dus doe mee!

Nederland Zoemt komt in actie voor de wilde bij. Dat is hard nodig, want de Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar: de helft van alle 358 soorten is bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening. Tachtig procent van onze eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. Wilde bijen zijn dus cruciaal voor de productie van ons voedsel.

Bij-vriendelijker gemeentelijk groenbeheer

Alle Limburgse gemeenten kunnen advies en steun krijgen bij een bij-vriendelijker gemeentelijk groenbeheer. Een aantal Limburgse gemeenten hebben daarin al een ambassadeursrol genomen. Horst aan de Maas, Venray, en Roermond bijvoorbeeld. Jonkers adviseert en helpt gemeenten bij het terugbrengen van de natuur in stedelijk gebied. Bekijke enkele mooie voorbeeldprojecten of neem contact met ons op voor meer informatie.

 

Ook Natuurmonumenten initieert diverse acties om de wilde bij te helpen. Bijvoorbeeld de actie OERRR, waarbij kinderen in actie komen voor de bij. Kinderen kunnen bij Natuurmonumenten een gratis actiepakket aanvragen en leren hoe je een bijenhotel en bloembommetjes maakt. Zodat bijen kunnen eten en een plek hebben om een nest te maken.

Gehakkelde aurelia

Lieveheersbeestje

wesp

Atalanta

Maar ook het bedrijfsleven en overheden kunnen in actie komen. Door met Natuurmonumenten en andere natuurorganisaties samen te werken aan het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Het Deltaplan Biodiversiteit biedt oplossingen voor het herstel van biodiversiteit in natuurgebieden, landbouwgebieden en de openbare ruimte. Het versterken van de natuurlijke verbindingen tussen deze gebieden krijgt speciale aandacht. Dit ambitieuze plan wordt vanaf eind 2017 uitgewerkt door een team van specialisten. Via gesprekken en onderzoek in alle betrokken sectoren werken zij toe naar een uitvoerbaar plan om de biodiversiteit te herstellen en Nederland rijker te maken. Wil jij op basis van jouw specialisme meedenken? Mail dan naar meedenken@samenvoorbiodiversiteit.nl

Groene vallei Boxtel

Groene vallei Boxtel

Bedrijfstuin Sylvan

Heb je vragen over het toepassen van biodiversiteit  
in jouw leefomgeving? 

Neem dan contact op met:

Jos

Bekijk ook eens onderstaande pagina's: 

insectvriendelijke tuin

Maak je tuin insectvriendelijk

Persoonlijk tuinontwerp

Persoonlijk tuinontwerp

help de bij overleven

Help de bij te overleven