Gemeente Venray kiest voor kleurrijke vaste planten in openbaar groen

Gemeente Venray kiest voor kleurrijke vaste planten in openbaar groen 

22 november 2013

De gemeente Venray had als wens om meer kleurrijke vaste planten in openbaar groen toe te passen. Het hoge kostenplaatje weerhield hen hier echter van. Jonkers hoveniers wist hun met cijfers en voorbeeldprojecten te overtuigen dat dit wèl kan middels het GreentoColour®-concept. Dit concept is prijstechnisch zó interessant dat de gemeente Venray Jonkers hoveniers opdracht gaf om negen projecten aan te leggen volgens dit vaste planten-concept.

"We wilden iets anders dan het openbaar groen dat we al dertig jaar in Venray zien", vertelt Dave Groenen, Beheerder groen en wijkbeheer bij de gemeente Venray. "We wilden de openbare ruimte moderniseren en meer kleur in de gemeente aanbrengen. Jonkers hoveniers vertelde ons over GreentoColour® en we waren meteen enthousiast. In 2011 zijn een drietal locaties van kleurrijke vaste planten voorzien, met een oppervlakte van in totaal ± 500 m². En deze week is met de aanleg van vier nieuwe locaties gestart."

 

Van de negen locaties die volgens het GreentoColour®-concept worden beplant, ligt de helft langs doorgaande wegen en de andere helft ligt in woonwijken. In de woonwijken zijn de vaste planten aangebracht in hofjes, ze dienen als een soort voortuin voor de omwonenden. "Ook willen we dat het uniek blijft, dus we zullen deze Griffioen-beplanting niet overal in het openbaar groen gaan aanbrengen", vertelt Dave Groenen. "We zijn erg tevreden met het resultaat. Je ziet nu meer variëteit in de beplanting en dat is erg mooi."

Kleurrijke beplanting

Van elk GreentoColour®-project bestaat de basis uit bodembedekkende vaste planten, eventueel aangevuld met solitaire vaste planten of heesters. De beplanting bestaat uit snel sluitende en rijkbloeiende soorten zoals Hemerocallis (Eendagslelie: geel, roze en/of rood), Nepeta 'Walker's Low' (Kattenkruid: blauw), Persicaria (Duizendknoop: roze of rood), Rudbeckia (Zonnehoed: geel), Phlomis (Brandkruid: geel), Aster (Herfstaster: lila/paars). Jonkers hoveniers onderhoudt de projecten minimaal drie jaar om het beloofde resultaat te kunnen garanderen.

Ina Boudier Bakkerstraat - Venray

Pastoor Wijnhovenpark - Venray

Pastoor Wijnhovenpark - Venray

Sleutelbloem - Venray

Sleutelbloem - Venray

Sleutelbloem - Venray

Sleutelbloem - Venray