Fruitbomen snoeien in september

Fruitbomen snoeien in september 

Om te zorgen voor een goede groei van je fruitbomen, dien je ze regelmatig te snoeien. Steenvruchtbomen zoals pruimen, kersen, perziken en abrikozen kun je nu snoeien. Doe je dit namelijk in de winter, dan loop je het risico dat ze besmet raken met loodglansschimmel. De beste periode om steenfruit te snoeien is vlak na het plukken in september of na de bloei in mei. Vruchtbomen als peren, appels en pruimen kunnen in de winter gesnoeid worden.

Fruitbomen worden graag eens in de 2 of 3 jaar gesnoeid, mits er geen sprake is van achterstallig onderhoud. Dan houd je de boom in een goede conditie. Als je niet voldoende snoeit, breken de takken af door het gewicht en dan bestaat er meer kans op ziektes en worden de bomen niet zo oud.

Stappenplan steenvruchtbomen snoeien

• Snoei dode, kruisende en schurende takken weg. Bij hele dikke takken kun je het beste een boomzaag of een takkenschaar gebruiken.

 

• Snoei opstaande twijgjes weg. Veel steenvruchtbomen hebben opstaande twijgjes. Deze ontstaan vanuit de kroon en beginnen met een klein rimpeltje. Snoei de twijgjes na de rimpel weg.

 

• Snoei door het jaar heen de takken die in de weg zitten. Kom je in de zomerperiode een grote tak tegen die in de weg zit; dan kun je hem gewoon wegsnoeien.

 

• Snoei niet meer dan 25% van de kroon i.v.m. kans op waterlot. Bomen met achterstallig onderhoud hebben meerdere snoeibeurten/jaren nodig om weer bijgewerkt te worden.

ABC-bomen snoeien

Ook de zogenaamde ABC-bomen kun je in september heel goed snoeien. Hieronder vallen esdoorns (Acer), kastanje (Aesculus), berken (Betula) en haagbeuken (Carpinus). Andere soorten als Juglans en Vitis vallen ook in deze categorie. Snoei je deze boomsoorten wel in januari, dan loop je het risico dat ze gaan bloeden.

Bekijk ook eens onderstaande pagina's: 

Fruitbomen

Fruitbomen snoeien is vakmanschap

Snoeien in januari

Snoeien in januari

Snoeien van bomen

Snoeien van bomen