Sfeervolle particuliere tuin op verschillende niveau's

Een strak vormgegeven tuin met een weelderige uitstraling 

De familie Van de Wetering verhuisde in 2009 van Zoetermeer naar Venlo. Een vriend maakte destijds het tuinontwerp. Bram Legierse van Jonkers hoveniers wist dit ontwerp, waarvan het lijnenspel voor 90% vaststond, nog iets verder te verfijnen. Bram koos in overleg met de familie de bijpassende materialen en beplanting, vervolgens werkte hij het geheel uit in een technisch ontwerp. Het resultaat: een strak vormgegeven tuin met een weelderige uitstraling.

“Ik hou van luchtigheid in een tuin", vertelt Magda van de Wetering. "Ons huis is vrij strak qua vorm, daarom kozen we voor wat weelderige beplanting. Zoals mooie groepen (Panicum)-siergrassen. In eerste instantie kozen we voor de kleuren wit en groen, maar later hebben we in onze tuin ook roze en rood toegevoegd. Roze Geraniums, Allium-soorten (Trommelstokjes; donkerroze sieruien) en prachtig rood Japans bloedgras (Imperata cylindrica ‘Red Baron’). Deze kleurencombinatie steekt mooi af bij ons donkergrijze huis, het brengt leven in de brouwerij.”

Bloeiende tuin

“Onze tuin geeft mij heel veel rust", zegt Magda. "Ik vind het heerlijk om te zien hoe de verschillende grassoorten heen en weer wuiven in de wind. s’ Avonds als de zon op het rode Japanse bloedgras en de witte Anemonen schijnt, dan valt er een heel mooi licht over de tuin. In de tuin komt nu langzaam alles tot bloei: eerst het Rode bloedgras, dan de trommelstokjes, het vlaggetjes gras (Bouteloua gracilis) begint nu ook op te komen en daarna de witte Anemonen. In augustus bloeit bijna alles. We hebben er heel lang plezier van.”

 

"Aan de zijkant van het huis heeft Jonkers hoveniers een mooi plekje gemaakt waar we kunnen zitten. De tuin is daar vormgegeven met strakke Taxus (blok-)hagen, een grote Eikenboom en sierlijk Pennisetum, oftewel lampenpoetsersgras. In het midden van dit tuingedeelte is een groot veld met zuiver witte Lavendel (Lavandula angustifolia ‘Arctic Snow’) geplant en middenin staat een meerstammige Cercis canadensis ‘Forest Pansy’ met donderrood hartvormig blad. De tuin trekt heel veel vogels aan, daar kijk ik graag naar", vertelt Magda glimlachend.

Dakterras biedt uitzicht op al het groen

Het huis van de familie Van de Wetering beschikt ook over een dakterras. De aannemer heeft de vlonder aangelegd en Jonkers hoveniers heeft 4 polyester plantenbakken geplaatst en beplant. Twee bakken zijn gevuld met Pyrus salicifolia ‘Pendula’ (grijsbladige Peer) en twee met siergras (Calamagrostis arundinacaea). “Vanuit het dakterras hebben we prachtig zicht op onze tuin en de groene omgeving", zegt Magda. "De twee treurperen zijn erg mooi zo met hun neerhangende takken en grijs ogende bladeren. Daar genieten we enorm van.”

Tuinonderhoud: elke dag een beetje

“Het tuinonderhoud wordt 3 x per jaar door Jonkers hoveniers uitgevoerd. Onze vaste hovenier is Maurice Jonkers. Hij doet het fantastisch en hij is gezellig in de omgang. Hij komt in het voorjaar, in juli en in het najaar”, vertelt Magda. Het tuinonderhoud bestaat onder meer uit het knippen van Fagus- en Taxushagen en de Hedera-‘hagen’ aan de zijkant van het woonhuis. "Zelf doe ik ook veel in de tuin. Elke ochtend maak ik een rondje, dan hoor ik de vogels fluiten en pluk ik hier en daar wat onkruid. Ik kijk of er planten zijn die water nodig hebben. Het is routine geworden, heerlijk vind ik dat!”

Bekijk hieronder de tuin van de familie Van de Wetering uit Venlo 

Tuinonderhoud familie Wetering Venlo

Tuinonderhoud familie Wetering Venlo

Tuinonderhoud familie Wetering Venlo

Tuinonderhoud familie Wetering Venlo