Een prachtige tuin die kindvriendelijk is én weinig onderhoud vraagt; het kan!

Een prachtige tuin die kindvriendelijk is én weinig onderhoud vraagt; het kan! 

05 november 2018

De familie Aquarius kocht in 2016 een stuk grond op Nieuw Stalberg in Venlo. Samen met de architect ontwierpen zij hun huis en kreeg Jonkers de opdracht een mooie tuin te ontwerpen en aan te leggen. Bart Jonkers ging in gesprek met de familie. Zij wilden een tuin die strak, onderhoudsvriendelijk én kindvriendelijk is. Qua beplanting hadden ze geen concrete wensen. Zie hier het resultaat!

Alle persoonlijke wensen van de familie verwerkte tuinontwerper Sander Hermkens van Het Pallet tot een praktisch en kleurrijk tuinontwerp. Zo is de tuin voorzien van twee terrassen; een bij het huis op 80 cm boven straatniveau en een rechtsachter in de tuin, waar de familie ’s avonds nog heerlijk in de zon kan zitten. Rondom de tuin is door Janssen montage een afrastering met winddoek geplaatst. Deze zal volledig dichtgroeien met klimop.

Ontbijten in de schaduw

“Onze tuin ligt op het Noorden, dat wilden we graag", zegt mevrouw Aquarius. "Ik hou ervan om ‘s morgens in de schaduw te ontbijten. Later op de dag kunnen we heerlijk genieten van het zonnetje op het terras achter in de tuin. Vanuit beide terrassen kijken we uit over de speelweide, dit is een grasveld omringd door bloemrijke borders. Inmiddels staan er diverse speeltoestellen op het grasveld. Vanuit het huis heb je er goed zicht op.”

 

“Qua beplanting hadden we geen specifieke wensen, we hebben Bart en Sander de vrije hand gegeven. Zij kozen voor onderhoudsvriendelijke beplanting, zoals Persicaria, Nepeta, Geranium, Salvia en Carex. De tuin staat het hele seizoen in bloei, de beplanting wisselt zich hierin af. Het resultaat is erg mooi geworden.”

 

“De entree bij de voordeur wordt geaccentueerd met grote siergrassen aan weerszijden. Daarnaast in de lage borders staan diverse planten met paarse bloemen die mooi afsteken tegen de grijze stenen van het huis.”

Achtertuin Venlo

Achtertuin Venlo

Achtertuin Venlo

Achtertuin Venlo

Automatische beregening en tuinverlichting

De hele tuin is voorzien van automatische beregening. Zowel in de voor- als achtertuin staan spoeiers in het gazon. De tuinborders zijn voorzien van druppelleidingen. Het beregeningsplan is zo gemaakt dat de beplanting en het gazon nat worden, en de verharding droog blijft.

 

“Automatische beregening vond ik erg belangrijk", vertelt mevrouw Aquarius. "De zomer van 2018 was enorm droog, ik heb me daar dankzij onze beregening gelukkig geen zorgen over hoeven maken. We hebben kunnen ontspannen in onze tuin en kunnen genieten van het mooi weer.”

 

Ook de verlichting in de tuin is in het tuinontwerp meegenomen. “De bomen in de tuin worden van onderen aangelicht. Als ze iets groter zijn gegroeid, geeft het licht een heel mooi effect. Ik ben erg benieuwd hoe dit er volgend jaar uitziet.”

Voortuin Venlo

Voortuin Venlo

Voortuin Venlo

Voortuin venlo

Tuinonderhoud

Het onderhoud regelt de familie Aquarius zelf. Mijn schoonvader vindt het heerlijk om in onze tuin te werken. Hij snoeit de beplanting en maait het gras. Bart Jonkers gaf ons een gouden tip: langs het hele gazon zijn twee rijen bakstenen gelegd waardoor we het gras ook langs de rand heel makkelijk en goed kunnen maaien!”

beplanting tuin venlo

voortuin venlo

achtertuin venlo

achtertuin venlo

Bekijk ook onderstaande pagina's: 

Tuinaanleg

Onderhoudsarme tuin

Voorbeelden tuinaanleg