Duurzaam beleid krijgt vorm met natuurontwikkeling

Duurzaam beleid krijgt vorm met natuurontwikkeling 

Dieren en planten zijn belangrijk voor de kwaliteit van leven van mensen. Door aandacht te hebben voor de levenswijze van beschermde plant- en diersoorten zijn er vaak goede oplossingen voor beheer en ruimtelijke ordening mogelijk. Voor zowel planten, dieren als mensen.

 

Uit onderzoek van Alterra, het kennisinstituut voor de groene leefomgeving, blijkt dat mensen die wonen in een groenere leefomgeving zich gezonder voelen. Ze bezoeken minder vaak de huisarts en kinderen die spelen in het groen bewegen meer.

Tijdelijke natuur in de woonwijk

Veel woonwijken in Nederland moeten het stellen zonder (of met weinig) natuur of recreatieruimte. Dat is jammer en onnodig, omdat er in deze wijken ook vaak terreinen braak liggen. Uitgestelde (woning)bouwprojecten leiden soms tot enorme braakliggende vlakten. De eigenaar van de grond houdt het terrein braak om te voorkomen dat er zich beschermde plant- en diersoorten vestigen, wat hem in aanraking brengt met de Flora- en faunawet wanneer hij wil gaan bouwen. Dit leidt tot onbegaanbare en onooglijke vlaktes.

 

Tijdelijke natuur is de oplossing om zowel het gemis aan natuur als het gemis aan recreatieruimte op te lossen. Dankzij de ontheffing Tijdelijke Natuur kunnen zich op deze braakliggende terreinen voor een afgesproken periode beschermde vegetaties en diersoorten vestigen. Deze periode kan desgewenst eerder stopgezet of juist verlengd worden. Zo kunnen braakliggende stukken grond veranderen in kleurrijke terreinen met veel natuur en gelegenheid tot recreatie voor de hele woonwijk. Bekijk ons voorbeeldproject Tijdelijke Natuur.

Natuurontwikkeling in de woonwijk

Bekijk ook eens het natuurproject dat Jonkers hoveniers realiseerde voor de gemeente Boxtel. Deze gemeente geeft vorm aan een duurzaam beleid door onder andere natuurontwikkeling in de woonwijk toe te passen.