Warning: file_get_contents(https://www.klantenvertellen.nl/v1/review/feed.xml?hash=rumxfov2h3volwd): failed to open stream: HTTP request failed! in /usr/www/users/jonkes/php/custom_redirect.php on line 59
Basisregels bomen snoeien

Basisregels bomen snoeien 

Voor de meeste bomen geldt dat het najaar en de winter de beste seizoenen zijn voor de snoei. Wanneer de bomen hun blad verloren hebben, is de vorm van de boom beter zichtbaar en zie je duidelijker welke takken van de boom gesnoeid moeten worden. Er zijn een paar belangrijke dingen waar je rekening mee moeten houden wanneer je aan de snoei begint.

Door jouw bomen regelmatig te snoeien (1 x per 5 jaar) houd je de boom beter in balans en reageert deze niet met extreme groeispurten. Je kunt jouw boom op verschillende manieren snoeien waarbij het belangrijk is het model van de boom in stand te houden.

Basisregels

  • Begin met het snoeien van de onderste takken langs de stam, zo kun je er later onderdoor lopen en heb je meer ruimte voor de rest van de snoei.
  • Snoei dubbele koppen en tegen elkaar schurende takken weg. Dit voorkomt schimmelgroei die de boom aantast.
  • Takken die naar binnen groeien kun je ook weghalen.
  • Snoei maximaal 1/3 deel van de kroon in één keer weg. Snoei je meer weg, dan kan er waterlot ontstaan.
  • Let altijd op dat een tak niet afbreekt waardoor het schors gaat scheuren, daarmee beschadig je de boom.

 

Wanneer de boom eenmaal volwassen is, beperkt het snoeien zich tot het weghalen van dode, zieke of beschadigde takken. Ook kan de kroon soms te zwaar worden, zodat uitdunnen noodzakelijk is.

Uitzonderingen

Ook bij snoeien gelden er uitzonderingen op de (basis)regels. Er zijn specifieke boomsoorten die een andere aanpak op snoeigebied nodig hebben.

 

  • De zogenaamd ABC-bomen (Alle bomen waarvan de Latijnse naam begint met een A, B, C en J) kun je juist beter niet snoeien wanneer ze kaal zijn omdat de kans groot is dat ze dan gaan bloeden waarbij er sap uit de snijwond komt. Dit geldt onder andere voor Acer (esdoorn), Betula (berk) en Carpinus (haagbeuk) en voor de notenboom. Snoei deze boomsoorten in de zomer of herfst.
  • Steenvruchtbomen snoei je ook beter niet in de winter, maar juist na de bloei.
  • Pitvruchtbomen snoei je tussen januari en maart.
  • Bolbomen zoals de Bol Catalpa, Bol Acacia, Bol Linde, Bol Iep en Bol Kers hebben twee momenten van snoei. In het najaar snoei je de takken terug tot 40-50 cm. In het voorjaar terugsnoeien tot 10 cm tot aan de veredeling.

Gereedschap

Bij het snoeien van bomen kun je gebruik maken van verschillende soorten gereedschap. Er bestaan kleine snoeischaren voor dunne takjes maar ook speciale snoeischaren voor takken dikker dan 1.5 cm. Dikke takken kun je met een scherpe handzaag afzagen.

De snoei en het uitdunnen van de kroon van (grote) bomen kan een lastige klus zijn. Het gewicht aan takken is bij volwassen bomen erg groot en moeten zo gesnoeid worden dat de bomen het gewicht kunnen blijven dragen. Jonkers helpt jou graag bij de snoei van jouw bomen.

Wil je hulp bij het snoeien van jouw bomen? 

Neem dan contact op met:

Mark van Mierlo