Basispark Floriade in goede handen bij Noord Limburgs Groen

Basispark Floriade in goede handen bij Noord Limburgs Groen 

26 juni 2012

Jonkers hoveniers is als combinant van Noord Limburgs Groen medeverantwoordelijk voor het onderhoud van het basispark op het Floriade-terrein. Jonkers hoveniers draagt deze verantwoordelijkheid samen met BTL Realisatie Venray en Herman Vaessen Tuin-Boom-Groen uit Maasbree. De werkvoorzieningsschappen uit de Noord-Limburgse gemeenten en enkele collega hoveniers uit de regio helpen hen daarbij.

Het basispark dient ter omlijsting van de vele inzendingen en onderscheidt zich door een boeiende en hoogwaardige inrichting, vele hectares van bloeiende beplanting en een groot aantal bijzondere boomsoorten. De bloembakken in het basispark worden in de periode tot 7 oktober zo’n zeven keer van nieuwe, seizoensgebonden beplanting voorzien. Nu staan ze vol narcissen, tulpen en hyacinten. Eind mei staat er een grote wisseling van beplanting gepland. Dan worden er 155.000 zomerbollen- en eenjarige zomerplanten gepoot. Dit karwei wordt in 8 tot 10 dagen uitgevoerd door zo’n 20 à 25 extra medewerkers. De man die alle onderhoudswerkzaamheden aan het basispark coördineert is projectleider Menno Jansma.

Kwaliteit A+++

Het dagelijkse onderhoud van het basispark is in handen van een vast team vakkundige hoveniers. Dit team bestaat uit vijftien hoveniers die elke dag het onderhoud van al het groen en de reiniging van alle bestrating verzorgen. De Floriade streeft de hoogste (beeld)kwaliteit na, in hovenierstermen categorie A+++ genoemd. Alle hoveniers die het onderhoud uitvoeren beschikken over de juiste papieren en vakkennis. Daarnaast worden zij getoetst op hun hospitality-eigenschappen. Belangrijk is dat ze naast de onderhoudstaken ook uiterst klantvriendelijk zijn, ze geven antwoord op vragen van bezoekers en promoten het hoveniersvak. De Floriade-organsatie steekt het onderhoudsteam in speciaal ontworpen werkkleding, zodat de hoveniers goed herkenbaar zijn voor de bezoekers.

Noord Limburgs Groen

Noord Limburgs Groen is opgericht in 2006. Nick Drijfhout (BTL), Ralf Vaessen en Bart Jonkers bezochten in 2005 een bijeenkomst in de Maaspoort over de Floriade 2012. Zij beseften dat samenwerking mogelijkheden bood voor het uitvoeren van grote aanleg- en onderhoudsprojecten op het Floriade-terrein. De drie combinanten van Noord Limburgs Groen benaderden alle werkvoorzieningsbedrijven in de regio en sloten met hen een samenwerkingsverband. Ook collega-hoveniersbedrijven uit deze gemeenten kunnen aan deze samenwerking deelnemen. De Floriade staat voor ontwikkelingen in het vakgebied, denk aan de wieg tot wieg gedachte(cradle to cradle) en dus ook aan scholing. Noord-Limburgs Groen biedt een groen platform voor leerlingen van diverse opleidingen en zet ze in tijdens de Floriade.