Aangenaam: Wim Smets

Aangenaam: Wim Smets 

19 juli 2016

Wim Smets heeft een witlofkwekerij. In principe kan hij het hele jaar door witlof kweken, maar sinds vorig jaar werkt hij gedurende het seizoen bij Jonkers hoveniers. Hij werkt mee met de aanleg van daktuinen.

"Al veertig jaar kweek ik witlof”, vertelt Wim “Mijn vader is het bedrijf begonnen, waarna ik het van hem overnam. Het witlofseizoen loopt van oktober tot oktober, en de teelt is heel overzichtelijk. Wij kweken onze witlof in vier cellen, elke week kunnen we één cel oogsten. Hierdoor kun je heel makkelijk plannen wanneer je vrij wilt hebben of zoals in mijn geval een paar maanden iets anders wilt doen.”

 

“Vorig seizoen ben ik begonnen met het onderhoud van daken, maar dat ligt mij niet zo. De aanleg van een daktuin vind ik interessanter. Ik heb veertig jaar werkervaring: daardoor hoef je mij maar één keer iets voor te doen en ik ga ermee aan de slag. Op dit moment ben ik in Valkenburg bezig bij een appartementencomplex met 250 meter stalen bloembakken en een daktuin met 3 perenbomen en planten. Als ik na een dag bij Jonkers hoveniers thuis kom, heb ik veel te vertellen. Het werk is over het algemeen wel iets zwaarder dan het werk in de kwekerij, maar daarom werk ik ook 4 dagen van 9 uur. Ik ben nu 55, dus dan mag dat wel”, zegt Wim lachend.

 

Thuis heeft Wim niet echt groene vingers: “In onze tuin staan buxus en een beukenhaag, en verder hebben we gazon. Het is geen siertuin met veel kleurrijke bloemen. Het is vooral een functionele tuin met een terras en een overkapping. Als ik vrij ben, ga ik graag fietsen met mijn vrouw. We zetten de fietsen achter op de auto en rijden naar een leuk gebied. Daar fietsen we dan zo’n 50 tot 60 kilometer met hier en daar even pauze op een leuk terras en daarna weer naar huis. Zo krijg ik mijn vrije dag wel om.”

Daktuinen

Daktuinen

Aanleg daktuin

Aanleg daktuin

Team Jonkers hoveniers

Team Jonkers hoveniers