Aangenaam: Peter Grubben

Aangenaam: Peter Grubben - projectleider specialismen Heem, Zwemvijvers en GreentoColour® 

Peter Grubben werkt al sinds 1999 bij Jonkers hoveniers als projectleider. Daarnaast is hij calculator, werkvoorbereider en systeembeheerder. De uitdaging bij Jonkers hoveniers vindt Peter in vernieuwingen: de ontwikkeling van nieuwe specialisaties. Zo is hij gespecialiseerd in Heem, Zwemvijvers en GreentoColour®. Deze hebben een gemeenschappelijke deler: de combinatie van biologische processen met techniek.

Uitdaging in specialisaties

Bij de verschillende specialisaties is een bepaalde techniek ontwikkeld om een biologisch proces tot stand te laten komen. Toch kent iedere specialisatie zijn eigen uitdagingen. Zo vraagt Heem om 'andersom denken': "Normaal werken we vanuit een beoogd eindresultaat en passen daar de omgeving op aan. Bij Heem gaan we uit van de omgeving en stellen het bloemenmengsel samen dat daar thuis hoort".

 

Bij zwemvijvers ligt de uitdaging in de beheersing van waterkwaliteit zonder chemische hulpmiddelen. "Door de combinatie van juiste plantensoorten, uitgekiende watercirculatie en fosfaatreductie, wordt water volgens een natuurkundig proces gezuiverd. Zo ontstaat er een biologisch proces waarmee de waterkwaliteit geoptimaliseerd wordt."

Flora brengt fauna

Doordat in de verschillende specialisaties met natuurlijke processen wordt gewerkt, wordt ook de biodiversiteit verhoogd. Behalve de toepassingen van verschillende bloemen en planten, worden ook veel insecten, amfibie├źn, reptielen en vogels aangetrokken. Bij de specialisatie GreentoColour® worden mengsels van vaste planten samengesteld die in verschillende perioden van het jaar bloeien. Daarnaast zijn het vaste planten die snel dicht groeien, waardoor een groot deel van het jaar een volle bloei zichtbaar is. Dit heeft zijn aantrekkingskracht op bijvoorbeeld vlinders. "Het eerste jaar dat wij een GreentoColour® border hadden aangelegd in de tuin van Jonkers hoveniers, zag ik vanuit mijn kantoor de zeldzame vlinder Koninginnepage rondfladderen. Je ziet dus direct resultaat van het biologisch proces."

Toekomst

"Op veel plaatsen is te weinig groen en te veel verharding. In de toekomst denk ik dat beplantingen toegepast gaan worden om het biologisch evenwicht in onze leefomgeving te herstellen. Insecten, vogels, kleine zoogdieren krijgen weer plek in het groen. Chemische middelen verdwijnen zodat bestrijding van ziekten en plagen door biologische bestrijders uitgevoerd kan worden, zoals bij processierups en luisbestrijding al het geval is. Hierin liggen genoeg uitdagingen voor de toekomst."