Aangenaam: Mark Janssen

Aangenaam: Mark Janssen 

Mark Janssen is sinds augustus 2011 voorman projectonderhoud bij Jonkers hoveniers. Hij is verantwoordelijk voor onderhoudsprojecten bij woningbouwverenigingen, bedrijven en verenigingen van eigenaren. “Het leukste aan mijn werk vind ik de vrijheid”, vertelt Mark. “Ik kan mijn werk naar eigen inzicht en op eigen verantwoordelijkheid indelen. Goed werk leveren en dus voor de klant een mooi resultaat achterlaten, vind ik belangrijk.”

Mark heeft zijn groene vingers niet alleen op school ontwikkeld. Zowel zijn vader, broer als zus werken in het groen. Zijn vader is inmiddels gepensioneerd. Zijn zus is bloemist en heeft een eigen zaak. Samen met zijn broer heeft Mark een stuk grond waarop hij kerstbomen en heesters teelt. Door de week verzorgt zijn vader hier het onderhoud, in het weekend doen Mark en zijn broer dat.

 

“We planten de kerstbomen als ze 25 tot 30 cm hoog zijn. Afhankelijk van het soort duurt het 3 tot 10 jaar voordat een kerstboom verkocht kan worden”, vertelt Mark. “De bomen die wij opkweken zijn de Gewone groene fijnspar (Picea abies, ook wel verkocht als P. excelsa) , de Servische spar (Picea omorika), de Blauwspar (Picea pungens ‘Glauca’), de Nordmann-spar (Abies nordmanniana) en de Koreaanse zilverspar (Abies koreana).”

Mark’s favoriete kerstboom

“Mijn favoriet is de Gewone groene fijnspar omdat dit in mijn ogen de enige echte kerstboom is. Sinds vijftien jaren worden ook andere soorten als kerstboom verkocht vanwege hun bijzondere kenmerken. De Nordmann-spar en de Koreaanse zilverspar staan erom bekend dat ze vrijwel geen naalden verliezen. Onze bestverkopende boom is de Servische spar. Deze is van nature wat smaller en veel mensen vinden hem mooi omdat deze boom een blauwe gloed heeft. Ook kost hij minder dan de Nordmann-spar en de Koreaanse zilverspar. Dat komt met name doordat deze boom er slechts 3 of 4 jaar over doet om zo’n 2 meter hoog te worden. De Nordmann-spar en de Koreaanse zilverspar doen daar 8 tot 10 jaar over.”