Aangenaam: Karel Jonkers - oprichter Jonkers

Aangenaam: Karel Jonkers oprichter Jonkers 

Op 27 december 2018 is het 70 jaar geleden dat Karel Jonkers zijn eigen bedrijf begon. Charles Petrus waren zijn doopnamen, vandaar Ch. Jonkers, door iedereen omgedoopt in Karel. Vanuit zijn liefde voor natuur en bloemen koos hij voor de groene sector. Het eerste jaar probeerde hij het als fruitteler, maar na een mislukte oogst besloot hij tuinen te gaan aanleggen en te onderhouden. Nu, 70 jaar later, wordt de derde generatie klaargestoomd voor overname van het bedrijf dat hij ooit begon. Ga mee naar onze roots, maak kennis met Karel Jonkers.

 

Aan de bak met de bakfiets

Op 25-jarige leeftijd besloot Karel in 1948 dat hij fruit wilde kweken. Dit deed hij in de omgeving van Tilburg. De late nachtvorst in het voorjaar van 1949 veroorzaakte echter een valse start: de eerste oogst mislukte. Karel besloot terug te gaan naar Venlo waar zijn ouders woonden. Hier begon hij een eenmanszaak als hovenier. Zijn snoeischaar en hark nam hij mee in zijn bakfiets, en zo begon hij met het onderhouden van particuliere tuinen in Venlo.

Groei in de jaren ’50 en ‘60

Toen in de jaren ’50 de huizenbouw op gang kwam, richtte Karel zich steeds meer op tuinarchitectuur en het aanleggen van tuinen. Eind jaren ’50 ruilde hij zijn bakfiets in voor een kleine frees met een karretje. Later, in de jaren ’60, werd recreatie steeds belangrijker. Er kwamen meer sportvelden en die moesten onderhouden worden. Tot 2017 bleven deze sportveld in onderhoud bij Jonkers.

Inschrijving Kamer van Koophandel

Frees met karretje

Opdracht gemeentewerk

Grasvelden maaien

Trouwe klanten

Naast Gemeente Venlo had Karel meer trouwe klanten, zoals mevrouw Thomas. Zij is klant bij Jonkers sinds 1970: “Karel Jonkers zal ik nooit vergeten", vertelt ze. "We zijn eens samen een plataan gaan uitzoeken voor onze tuin. Karel probeerde mij ervan te overtuigen om er een met een mooie rechte stam te nemen. Toch koos ik voor een jonge plataan die in drie benen uiteenliep. ‘Uw wil is wet’, waren de woorden van Karel toen. Ik ben Jonkers altijd trouw gebleven, elk voorjaar en najaar komen de hoveniers langs voor een onderhoudsbeurt. En ook de plataan staat er nog steeds!”

Herinneringen

Ook Bart Jonkers, de zoon van Karel heeft zo zijn herinneringen aan Karel: "Veel mensen herinneren zich Karel als een sociale, gezellige en goedlachse man", vertelt Bart. "Hij was actief in het verenigingsleven en jarenlang lid van carnavalsvereniging Jocus. En ergens was hij te goed voor deze wereld. Als er iemand bij hem kwam solliciteren die wat mankeerde, dan kon hij het niet over zijn hart verkrijgen die persoon zonder werk naar huis te sturen.”

Karel Jonkers

Karel en Bart Jonkers

Raod van 11 Jocus

Adjudant Karel

Hard werken voor kwaliteit

Karel was ook een harde werker. Hij maakte lange dagen, werkte van licht tot donker. “Hij is zelfs één keer in de avond zo moe thuisgekomen dat hij met de frees zijn broeikasje in reed", vertelt Bart Jonkers.

Karel Jonkers was een aanpakker én een perfectionist. Hij was erg betrokken bij zijn projecten en streefde altijd naar de beste kwaliteit. Dat is een eigenschap die vandaag de dag bij de derde generatie nog altijd voorop staat. Ook Karels liefde voor de natuur is een waardevolle erfenis voor de volgende generaties, en vormt nog altijd de basis voor de ontwikkeling van het bedrijf.

Aanpoten

Tuinbeurs

Bekijk ook eens deze pagina's: 

Bart Jonkers

Aangenaam: Bart Jonkers

Jos Jonkers

Aangenaam: Jos Jonkers