Aangenaam: Grad Verstappen

Aangenaam: Grad Verstappen – Onderhoudsmonteur 

Jonkers hoveniers heeft een uitgebreid machinepark. Van onderhoudsmachines tot machines voor gladheidsbestrijding. Van kleine handmachines tot tractors en zitmaaiers. Achter de schermen wordt er dan ook hard gewerkt om alle motoren draaiende te houden. Grad Verstappen is bijna tien jaar de onderhoudsmonteur van Jonkers hoveniers. Hierbij probeert hij de hoveniers die met machines werken te ontzorgen door storingen van het materieel zoveel mogelijk te voorkomen.

Grad is altijd al geïnteresseerd geweest in techniek. Hij volgde de opleiding timmeren en avondcursussen voor meer kennis over het sleutelen aan machines. Binnen verschillende organisaties deed Grad ervaring op in het repareren en onderhouden van machines. “De uitdaging is steeds weer om machines lopend te krijgen, dat het weer goed functioneert. Dat maakt het werken in de techniek boeiend.”

Preventief onderhoud

In de werkplaats van Jonkers hoveniers komt er van alles voorbij. Kapotte banden, losse slangen, heggenscharen slijpen. Grad onderhoudt machines en lost storingen zoveel mogelijk zelf op. In de rustigere winterperiode is Bert Sanders zijn rechterhand en komt het hele machinepark voorbij voor onderhoud. “Ik streef er naar om het machinepark zo optimaal mogelijk te laten draaien. Daar zit een hoop preventief onderhoud bij. Als we slijtage signaleren, wordt het vervangen om storingen voor te blijven. De plantsoen-maaiers zijn het meest arbeidsintensief. Deze machines worden het zwaarst belast en hebben meer slijtage dan bijvoorbeeld de sportveld-maaiers.”

Bijzondere situatie

Door de preventieve aanpak van Grad zijn het aantal storingen de afgelopen jaren gedaald. “Onderhoud kun je plannen, storingen niet. De onderhoudsbeurten kosten wat meer, maar de machinestilstand is drastisch gereduceerd. Het werpt zijn vruchten dus wel af en brengt rust binnen de organisatie.”

 

Natuurlijk komen storingen zo nu en dan wel voor. Dan springt Grad met zijn gereedschap in de auto om op locatie de storing op te lossen. “Zo stond er eens een LDV wagen met een storing op een druk verkeerspunt in Venlo. Er liep diesel uit, dus de absorptiekorrels gingen mee. Midden op straat met links en rechts auto’s die voorbij reden stond ik onder de motorkap de afgescheurde dieselleiding te repareren. Dat was wel een bijzondere situatie.”

Mooiste machine

De mooiste machine van Jonkers hoveniers vindt Grad de grote cirkelmaaiers. “Qua technische complexiteit zit daar het meeste uitdaging aan. Het is de kunst om je dat eigen te maken. Wanneer er iets kapot is, ga ik stap voor stap mogelijkheden uitsluiten totdat de storing gevonden is. Dit lukt in 95% van de gevallen. Maar er zijn gevallen waarbij je toch de specifieke kennis of gereedschappen van de dealer nodig hebt."