Aangenaam: Erwin Hendriks

Aangenaam: Erwin Hendriks 

In 1995, nu twintig jaar geleden, ging Erwin Hendriks aan het werk bij Jonkers hoveniers. Erwin’s vader heeft altijd als hovenier gewerkt, zijn oom had een kwekerij en een andere oom werkte in de slateelt. Je kunt dus wel stellen dat de groene vingers hem in de genen zitten. In het begin bestond zijn werk vooral uit het onderhoud van gemeentelijke plantsoenen in Blerick. Maar gaandeweg zijn loopbaan koos hij ervoor zich te specialiseren in daktuinen.

Driekwart van zijn werkzaamheden bestaat sinds 2006 uit het aanleggen en onderhouden van daktuinen. In zijn functie als meewerkend voorman begeleidt Erwin de hele aanleg: “Zodra de offerte door de klant is goedgekeurd ga ik met de uitvoerder of klant in gesprek om een overzicht van alle werkzaamheden te maken. Dit stem ik af met Peter Maessen zodat hij kan regelen dat alle materialen tijdig op de locatie zijn. Mark van Mierlo stelt een team samen, zodra dat bekend is kan ik alle werkzaamheden inplannen.”

Intensieve daktuin

Enkele daktuinprojecten waar Erwin met veel plezier aan terugdenkt zijn La Cour Bleu in Weert, Pathé in Maastricht, en Laurentius in Roermond. Deze projecten hebben we nog niet zo lang geleden gerealiseerd. La Cour Bleu is een intensieve daktuin die we in zijn totaliteit hebben aangelegd. Het eindresultaat is erg mooi geworden. Het mooie van een intensieve daktuin is dat je niet alleen meters aan het maken bent, maar dat er vaak ook mooie details in voorkomen waar je jouw vakmanschap op kan toepassen.”

Daktuinen met mooie details

“Ik ben nog steeds erg tevreden met het beroep dat ik heb gekozen. Ik moet ervoor zorgen dat bij elk project alle puzzelstukjes goed in elkaar vallen; de tijd, de mensen, de planning op de bouw, de materialen. Dat maakt mijn werk uitdagend”, vertelt Erwin. “Ik krijg een voldaan gevoel als ik een project kan bijhouden zoals het moet. Soms kom je op een daktuin die al jaren geen aandacht heeft gekregen. Als wij daar dan de schouders onder mogen zetten van de klant en er weer een prachtige daktuin van mogen maken, dat doet mij goed!”

Onderhoudsvriendelijke tuin

Thuis heeft Erwin ook zijn tuin aangelegd. “Vijf jaar geleden zijn we verhuisd, onze tuin is zo’n 15 bij 15 meter. Er staat een grote beuk in, ik heb enkele borders aangelegd met daarin onderhoudsvriendelijke vaste planten en we hebben een grasveld met daarop wat speeltoestellen voor onze kinderen. Vorig jaar heb ik een ook overdekt terras gemaakt. Het meeste tuinonderhoud doe ik zelf, mijn vrouw maait wel eens het gazon en ruimt gevallen bladeren op. De voortuin wil ik nog aanpakken, maar daar gaat misschien nog eerst een verbouwing van het huis aan vooraf. Het hoeft ook niet allemaal op stel en sprong. Van de achtertuin kunnen we nu al volop genieten.”