Aangenaam: Bram Legierse

Aangenaam: Bram Legierse - Ontwerper en projectleider daktuinen 

Na zijn opleiding aan het AOC in Roermond (nu Citaverde) volgde Bram een HBO studie aan het STOAS in 's-Hertogenbosch. In 2002 begon hij zijn loopbaan bij Jonkers hoveniers. De afgelopen jaren heeft Bram zich gespecialiseerd in daktuinen en is hier actief op het gebied van advies, ontwerp, werkvoorbereiding en verkoop.

Sinds 8 jaar is de specialisatie daktuinen binnen Jonkers hoveniers uitgegroeid tot een aparte bedrijfstak. Bram Legierse werkt hierin samen met Peter Maessen. "In grote lijnen pak ik het voortraject tot de verkoop op, Peter stuurt aansluitend de uitvoering aan en is verantwoordelijk voor de nazorg en onderhoud van gerealiseerde projecten. Een perfecte combinatie dus!"

 

Binnen de bouwwereld is er steeds meer aandacht voor daktuinen en wordt Jonkers daktuinen al in een vroeg stadium betrokken voor advisering binnen het ontwerp- en bouwproces. Met name in het ontwerpproces kan Bram veel creativiteit kwijt. "Het leuke aan het ontwerpen van daktuinen is eigenlijk dat de mogelijkheden onbeperkt zijn. Met de laatste stand der technieken liggen alle mogelijkheden binnen handbereik: van echte plantenborders tot grote meerstammige bomen in boombakken, van grasgroene gazons tot verschillende vormen van verhardingen en van speeltoestellen tot complete vijverpartijen op 'hoog niveau'. Niets is te gek!"

 

Het ontwerpen van een daktuin is iedere keer weer een uitdaging. Ieder gebouw heeft weer een andere dakconstructie met de daarbij behorende eigenschappen van toegepaste materialen, toelaatbare dakbelasting, waterafvoer, etc. Daarnaast komen er diverse logistieke en organisatorische aspecten om de hoek kijken. "Hoe krijg je de verschillende materialen in een dichtbebouwd gebied op de plaats van verwerking en hoe worden alle werkzaamheden in het complete bouwproces ingepast? Dit alles maakt elk daktuinproject weer een nieuwe uitdaging!"

 

Een project waar Bram erg trots op is, is het daktuinproject Brede School/Wijkhuis 'Westwijzer' in Helmond-West. Al in het voortraject werd Bram gevraagd om samen met de opdrachtgever (Gemeente Helmond), de bouwkundig architect en de toekomstige gebruikers mee te denken over de inrichting van een speelterrein op de eerste verdieping van de nieuw te bouwen school. "Het moeilijke, maar ook leuke, was alle input van wensen en ideeën om te zetten naar een inrichtingsvoorstel waar iedereen zich in kon vinden. Een intensief en leerzaam traject van maanden met een eindresultaat waar we trots op mogen zijn!"