Geniet van verkoeling in de natuur met een zwemvijver

Geniet van verkoeling in de natuur met een zwemvijver 

Kwakende kikkers, bloeiende waterlelies, een verfrissende plons én een lust voor het oog. De zwemvijver van de familie Jonkers is negen jaar geleden aangelegd en vormt sindsdien een ecosysteem waarin planten en beestjes in het water samenleven. En nu de zomer in aantocht is, is het in het water ook voor de mens goed toeven.

BioNova

In 2007 werd door Jonkers hoveniers de eerste zwemvijver aangelegd in de tuin van de familie Jonkers. Dit was voor Jonkers hoveniers de pilot voor de aanleg van een zwemvijver. Jonkers hoveniers werkt met het systeem van BioNova, een beproefd Duits zwemvijverconcept. "BioNova is als de Mercedes onder de zwemvijvers", vertelt projectleider Peter Grubben. "BioNova is 100% biologisch. De zwemvijver wordt op natuurlijke wijze gefilterd en gezuiverd, dankzij de beplanting, het substraat en het basterieleven dat zich in de zwemvijver bevindt."

Zwemvijver techniek

Peter Grubben volgde bij BioNova een opleiding om zich te specialiseren in de aanleg van zwemvijvers. De technische opbouw van een zwemvijver is belangrijk om zuiver zwemwater te kunnen realiseren. Met name het substraat en de pomp zijn hierin een belangrijk onderdeel. De pomp zorgt voor de doorstroming van het substraat met water. De substraatlaag bestaat uit grind en zand in verschillende gradaties. Daarnaast worden er planten in het substraat geplant. De wortels van deze planten, in combinatie met het substraat en de bacteriën die erin leven, zorgen voor de opvang van vuile stoffen uit het water en voor verlaging van het fosfaatgehalte.

Spel met de natuur

Het vinden van de juiste balans voor een goede waterkwaliteit is als een spel met de natuur. "De kunst van een heldere zwemvijver is het vinden van de juiste fosfaatbalans. Planten hebben fosfaat nodig om van te leven. Maar ook algen voeden zich met fosfaat, en algen wil je liever niet in je zwemvijver", vertelt Peter. "Daarom worden planten gebruikt die weinig fosfaat nodig hebben én een filterende werking hebben voor het zuiver houden van het water. Er zijn niet veel planten die dit kunnen. Voorbeelden van planten die dit wel kunnen, zijn Gele lis, Kalmoes en Grote egelskop."

Ecologie en esthetiek

Behalve functionele beplanting voor het op peil houden van het fosfaatgehalte in het water, wil het oog ook wat. "Optisch gezien is een zwemvijver een lust voor het oog. Je kijkt naar een vijver in plaats van een in mijn ogen detonerend blauw zwembad", zegt Peter. "Een zwemvijver is een onderdeel van je tuin. Het is dan ook de uitdaging om een balans te creëren tussen functionele planten en sierplanten. Waterlelies vormen een mooi beeld maar leven alleen in stilstaand water. In een zwemvijver wordt water rondgepompt en daar kunnen lelies niet goed tegen. In de zwemvijver bij de familie Jonkers zijn de lelies daarom in een bak geplaatst. Zo hebben ze minder last van het stromende water."

Zwemvijver vs. zwembad

Ten opzichte van het traditionele zwembad, heeft de zwemvijver een aantal voordelen. Zo is een zwemvijver minder belastend voor milieu, mens en dier. Er worden geen chemische middelen gebruikt voor de handhaving van de zwemwaterkwaliteit. "Ook het onderhoud aan een zwemvijver is heel anders dan het onderhoud aan een zwembad. Bij een zwemvijver ben je meer aan het tuinieren en speel je en spel met de natuur om de waterkwaliteit op peil te houden", licht Peter toe. "Een zwemvijver heeft 100% levend water. Het trekt ander leven aan zoals kikkers, salamanders en libellen. In Duitsland zijn er veel openbare zwemvijvers aangelegd. Er is daar een strenge wetgeving voor biologisch gefilterde openbare zwembaden, maar ze voldoen aan de normen voor veilig zwemwater. En dat allemaal vanuit een natuurlijke benadering en niet vanuit chemie."

Waterzuivering voor hergebruik

Met de filtertechniek van BioNova zwemvijvers is het ook mogelijk om regenwater en grijs water (licht verontreinigd huishoudelijk afvalwater) te zuiveren voor hergebruik in het huishouden. Het water wordt ook hierbij gefilterd door een laag substraat en beplanting. Dit kan dan weer gebruikt worden voor huishoudelijke handelingen als bijvoorbeeld het toilet.

BioNova zwemvijvers

Wilt u meer informatie over de techniek van Bionova zwemvijvers? Neem dan contact op met Koen.

Bekijk ook onderstaande pagina's 

Zwemvijvers

BioNova