Plant van de maand juli: Waterviolier

Plant van de maand juli: Hottonia palustris - Waterviolier 

In de late lente en vroege zomer steken de bloempjes van de Hottonia palustris hun kop op boven het wateroppervlak. Deze zoetwaterplant is in Nederland regelmatig te zien in sloten, beken en vijvers. De plant produceert veel zuurstof in het water en biedt bescherming voor waterdieren. Met deze belangrijke functies is de Waterviolier plant van de maand juli.

Zuurstofleverancier

De bloemen van de Waterviolier zijn zichtbaar boven water. De zichtbare bloemstengels steken ook boven het water uit en hebben geen bladeren. Onder het wateroppervlak daarentegen, groeien de bladeren van deze plant in een rozet. Via deze bladeren wordt het water voorzien van zuurstof.

De Waterviolier blijft in de winter groen en zorgt ook dan voor zuurstoftoevoer. Zuurstof is van belang voor de waterkwaliteit: want ook al het leven in het water heeft zuurstof nodig. Wanneer in de zomer de temperatuur stijgt , daalt het zuurstofgehalte in het water. Met behulp van planten, zoals de Waterviolier, blijft de waterkwaliteit goed en verhoog je de leefbaarheid van het water.

Unieke thuishaven

De Waterviolier komt in een groot deel van Europa in het wild voor en is in Nederland inheems. Het is een soort die als indicator voor kwelwater geldt en deze plant verdraagt schaduw.

 

De inheemse Waterviolier is ook belangrijk voor de fauna. Zo leggen vissen en kikkers graag hun eitjes tussen de bladeren van de Waterviolier. In deze omgeving zijn de jonge dieren beschermd tegen natuurlijke vijanden. Deze plant zorgt zo voor levendig water en een natuurlijke uitstraling.

Kenmerken Waterviolier

Bloeiperiode: Mei t/m augustus

Hoogte: 20 – 60 cm

Grondsoort: Voedselarme zandgrond of veen

Lichtsituatie: Zon - halfschaduw

Winterhard: Ja

Bloemkleur: Wit – Lila – Geel

Bladkleur: Groen

Geranium 'Brookside'

Plant van de maand: juli

insectenvriendelijke tuin

Tuintip: insecten vriendelijke tuin

Veronicastrum virginicum 'Album'

Plant van de maand: augustus